19.2.2021 Vuoden Vartelainen 2020 Mika Virtanen

Timanttinen tiimityö syntyy taitavalla ohjaamisella

Mika Virtanen palkittiin vuoden vartelaisena 2020. Varte Lahti Oy:ssä syksyllä 2013 aloittanut Virtanen on ollut alalla vuodesta 1997 alkaen. Omassa työssään Virtaselle aikataulutus on tärkeää ja tiimityön merkitys suuri.

Ennen Varte Lahdelle siirtymistään Virtanen on tehnyt töitä useammassa rakennusfirmassa. Perheyrityksessäkään työskentely ei ole miehelle uutta, sillä taustalla on työhistoriaa myös toisessa perheyrityksessä. Perheomisteisessa yrityksessä työskentely on Virtaselle mieluisaa. “Varte Lahdella työskentely on mukavaa, ja asiat hoituvat helposti. Mikäli esimerkiksi toimitusjohtajalle on asiaa, voi häneen ottaa yhteyttä suoraan – asioita ei tarvitse kierrättää muualla”, Virtanen kuvailee. Virtanen antaa kehuja työkavereilleen, sillä hyvässä porukassa on mielekästä työskennellä. “Porukka täällä on ammattitaitoista ja osaavaa. Ilmapiiri on ollut hyvä siitä asti, kun tulin taloon”, Virtanen kertoo. “Myös uusien työntekijöiden ammatillista kehittymistä on mukava seurata. Omalle kohdalleni on esimerkiksi sattunut paljon erityisen osaavia uusia työntekijöitä. On hienoa, että sellaista osaamista palkataan!”

Huolellinen aikataulutus on Virtaselle hänen omassa työssään vastaavana työnjohtajana tärkeää. “Käytännössä kaikki lähtee aikataulutuksesta. Tehtäväni on vastata sen pitävyydestä ja tiimin työskentelyyn liittyvästä ohjauksesta. Tiivistetysti pidän huolen siitä, että mitä, missä ja milloin tapahtuu”. Virtanen kertoo, että aikatauluttamisen lisäksi yhteistyön on oltava saumatonta. “Yhteistyön on pelattava kaikkien kanssa – aina aliurakoitsijoista omiin työntekijöihin”. Työskentelyn aikana kaikki projektiin osallistuvat pidetään ajan tasalla töiden edistymisestä ja seuraavista vaiheista – palavereja eri yhteistyökumppaneiden sekä työntekijöiden kanssa pidetäänkin säännöllisesti. Virtasen mukaan työn onnistumisen edellytyksiä ovat jo aiemmin mainittu aikataulutus. Sen lisäksi tärkeässä osassa ovat projektiin osallistuvat ihmiset töiden käynnistymisestä alkaen. “Ympärillä on oltava hyvä tiimi, aina laskennasta alkaen. Itselleni tärkeä työpari on esimerkiksi tuotantoinsinööri, jonka kanssa hankinnat tehdään. Saumaton yhteistyö eri ihmisten kanssa projektin alusta alkaen mahdollistaa sen, että työ menee läpi taloudellisesti kannattavasti”, Virtanen sanoo ja summaa tekemisen osuvasti yhteen lauseeseen: “Ei yksi mies näitä hommia tee”.

Vaativan työpäivän jälkeen Virtanen rentoutuu muun muassa urheilun, harrasteautoilun ja kalastamisen parissa, jolloin töihin saa sopivasti etäisyyttä. “Harrastekiekkoa on tullut pelattua 15 vuotta. Viikonloput vietän kalastaen ja löytyypä tallista pari harrasteautoakin. Myös salille tulee silloin tällöin eksyttyä”, mies luettelee. Virtanen kiittääkin työnantajaansa liikunnan tukemisesta ja siihen kannustamisesta. “Se on todella hyvä homma, että työnantaja tukee liikunnan harrastamisessa. Meillä Varte Lahdella on myös erilaisia porukoita, jotka käyvät säännöllisesti pelaamassa esimerkiksi pesäpalloa, lentopalloa ja muita joukkuelajeja. Liikunta on tärkeää vastapainoa työlle.” Uudesta tittelistään Vuoden vartelaisena Virtanen on otettu, mutta suhtautuu siihen tapansa mukaan rauhallisesti. “Kiitos työnantajalle tästä tunnustuksesta”, mies toteaa hillitysti.