11.2.2021 Vuoden Vartelainen 2020 Jouko Kilpinen

Hallitulla omistautumisella syntyy erinomaisia tuloksia

Vuoden 2020 vartelaisena palkittiin laskentapäällikkönä toimiva Jouko Kilpinen. Pitkän uran urakkalaskennan parissa tehnyt Kilpinen on ehtinyt olemaan töissä Vartella hieman yli vuoden, mutta urakkalaskentaa taustalla on jo noin 35 vuotta.
“Ensimmäisenä haluan kiittää työnantajaani tästä tittelistä”, Kilpinen sanoo. Kilpinen tuli Vartelle elokuussa 2019. Varte Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Arto Jokinen oli Kilpiselle entuudestaan tuttu, sillä miehet ovat tehneet yhdessä töitä jo kahdessa firmassa ennen Vartea. “Tästähän me vitsaillaan, että minä houkuttelin Arton Vartelle toimitusjohtajaksi – aloitin työt täällä kolme viikkoa ennen häntä”, Kilpinen naureskelee.

Kilpinen tekee Vartella laskentaa kahdestaan kustannusinsinööri Mikko Vornasen kanssa. Laskentapäällikön työ itsessään on itsenäistä ja vaatii huolellista keskittymistä. “Olen sanonut, että “levottomat jalat” eivät tässä työssä pärjää. Heti kun kohde tulee, on tartuttava töihin, sillä ensimmäinen viikko on kaikista kriittisin. On tehtävä esimerkiksi hyvät hankinta-aloitteet ja muut valmistelut, jotta ehtii tehdä koko laskentatyön esimerkiksi kuukaudessa. On tärkeää olla täsmällinen ja hallita omaa ajankäyttöään”, Kilpinen summaa. Joskus töissä on kiirejaksoja, jolloin ajanhallinta korostuu entisestään. Kilpinen tietää, että ajoittain työ vaatii kuitenkin joustamista. “Kun kohteen tarjouspäivä lähestyy, on kaiken oltava kunnossa. Laskentatyötä tarkistetaan virheiden varalta vielä viimeisinä päivinä. Yötkin nukkuu silloin paremmin, kun on tarkistanut kaikki laskelmat huolellisesti ja tehnyt parhaansa”. Kilpinen lisää, että hätäily lisää riskejä, joten on tärkeää järjestää aikaa tekemiselle.

Perheomisteisessa Vartessa työskentely on Kilpisen mielestä mukavaa. “Päätökset ovat nopeita. Varte on sopivan kokoinen yhtiö, jossa kuitenkin tehdään paljon. “ Omassa työssään hän pitää siitä, että voi olla oman työnsä herra – oma tekeminen näkyy välittömästi ja työn taso on suoraan suhteessa henkilökohtaiseen panostamiseen. “Meillä töitä ei haalita liiaksi, vaan keskitytään laatuun. Kaikki, mitä tarjotaan, tarjotaan tosissaan ja huolellisella valmistelulla”.

Kilpinen on saanut kiitosta muun muassa siitä, että on lyhyessä ajassa tehnyt Vartessa paljon. “Aivan yhtä hyvin Mikko olisi voinut tämän tunnustuksen saada. Meillä on Mikon kanssa tällainen laskentadivisioona – olemme saaneet paljon aikaiseksi monen ihmisen edestä, vaikka meitä onkin täällä vain kaksi”, Kilpinen nauraa. “Tullessani taloon työkanta oli melko vähäistä. Saimme työskentelyyn hyvän lähdön, kun voitimme heti kolme kohdetta, jotka olimme laskeneet. Siitä sai myös itse lisää boostia tekemiseen.

”Innokkaana ravustajana tunnettu Kilpinen viettää vapaa-aikaansa vaimon kanssa mökkeillen sekä lenkkeillen 4-vuotiaan espanjanvesikoira Siirin kanssa: lenkeillä käydäänkin useasti päivässä ja vähintään puoli tuntia kerrallaan. “On mukava tulla töistä kotiin, kun aina siellä on iloinen vastaanotto. Siiri pitää meidät myös aktiivisena. Lenkeillä käydään päivittäin – satoi tai paistoi”, Kilpinen kertoo tyytyväisenä.